In gesprek met Ilona


Coach

Vrijheid en creativiteit!


Ik werk als loopbaancoach bij WorkForce Holland en beweeg me vooral tussen thema’s als werk, loopbaan en keuzes maken. De manier hoe ik hierin sta haal ik uit mijn eigen leven en hoe ik dat inricht: vol vrijheid en creativiteit.

Vernieuwende werkwijze

Toen ik in aanraking kwam met WorkForce Holland was ik nog in loondienst. Ik leerde tijdens deze periode Johann kennen en kwam meer te weten over de unieke werkwijze van WorkForce Holland. In plaats van de klassieke loopbaanbegeleiding met vragen als ‘’wat zijn je interesses?’’ en ‘’wat heb je hiervoor gedaan’’, gevolgd door een beroepskeuzetest waar drie functietitels uitrollen, pakt WorkForce Holland het heel anders aan. 

Die functietitels zijn voor hen niet het doel, het zijn namen. Hokjes. Bij WorkForce Holland kijken ze liever naar de persoon achter deze naam, waardoor iemand zichzelf kan zijn en dit ook het uitgangspunt is voor een nieuwe loopbaankans. Door het inzetten van het Whatunga netwerk gaat WorkForce Holland vervolgens op een vernieuwende manier aan de slag met een loopbaan. En deze werkwijze is uniek. Zeker in de huidige arbeidsmarkt.

Conventionele arbeidsmarkt

We hebben een arbeidsmarkt gecreeërd vol conventies en waar je overal een papiertje voor moet hebben. Persoonlijk vind ik dit een manier van extreem in hokjes denken en daardoor ook echt mensen te kort doen. Je groeit in het leven en hebt verschillende levensfasen waar je doorheen loopt. Het denken in hokjes belemmert mensen om hun volle potentieel te ontdekken. Of het nou diploma’s zijn waardoor je het gevoel hebt een bepaalde richting op te moeten, of andere conventies. Ze dragen bij aan het beperken van de mogelijkheden. Terwijl die er wel zijn.

Als coach probeer ik mensen dan los te trekken van wat ze geleerd hebben en kijk ik naar hun dromen en ambities. Hierdoor komen ze er bijvoorbeeld achter dat een bepaalde opleiding niet betekent dat ze in een bepaald hokje moeten bewegen en kijken ze naar wat ze eigenlijk willen.

Conventies loslaten

Een mooi praktijkvoorbeeld hiervan is toen ik iemand begeleidde die voor een bank werkte, maar eigenlijk iets anders wilde doen. Voor diegene was het onderwijs altijd een interessante optie, maar hij wist alleen nooit in welke vorm. Tijdens het traject heb ik hem geholpen om deze vorm los te laten en te focussen op wat hij zou kunnen toevoegen binnen het onderwijs. Door netwerkgesprekken zijn er uiteindelijk ontzettend mooie kansen op zijn pad gekomen en is hij in het onderwijs terecht gekomen.

Het lijkt bijna wel toeval

Zulke kansen bedenk je van te voren niet, maar zijn wel op iemands pad gekomen. Het lijkt soms bijna wel toeval. Maar ik denk dat het bijna geen toeval is als je mensen daar goed in begeleidt. Hierin zie ik ook heel erg de kracht van netwerken. Het geeft meer kansen om mensen tegen te komen in andere branches en mogelijkheden om aangenomen te worden voor een bepaalde functie zonder eerst je cv te laten zien. Door gewoonweg in gesprek te gaan, zonder vooraf gestelde criteria, openen zich veel meer deuren. Ineens zien mensen de persoon achter een cv. en daar gaat het om.

Meer ervaringen lezen?

Maak je keuze uit een van onderstaande interviews: