De kracht van netwerken


Inspirerende verhalen

Netwerken voor jezelf lijkt voor sommigen toch iets geks!


Je kent het misschien wel. Je staat op een feestje of zakelijke bijeenkomst en ontmoet diverse nieuwe mensen waar je kort een praatje mee maakt. Maar verder dan kort voorstellen, het uitwisselen van een visitekaartje, een LinkedIn-connectie en een paar woorden wisselen lijkt het niet te komen. Daarnaast is het voor velen van ons toch best spannend om ‘koud’ te netwerken. Zomaar op een vreemde af te stappen, in gesprek te raken, een nadere kennismakingsafspraak te plannen en zo je netwerk verder uitbreiden. Allemaal best spannende stappen, vooral als je een doel voor ogen hebt, zoals het vinden van een nieuwe werkplek. 

Netwerken voor jezelf lijkt voor sommigen toch iets geks. 

En toch is netwerken in dit soort gevallen een krachtig instrument om doelen te bereiken. Netwerken is een moderne manier om je loopbaan vorm te geven. En het is goed te weten dat werkgevers vandaag de dag steeds meer gebruik maken van hun netwerk om geschikte kandidaten te vinden, ook wel referral recruitment genoemd. 

Netwerken is dus veel meer dan alleen een praatje maken met een ander. Het is een instrument waarmee je bewust en zorgvuldig om moet gaan. Maar hoe bouw je een netwerk op? En hoe onderhoud en breid je je netwerk uit?

Wat is netwerken? 

De definitie van netwerken (als werkwoord) is het leggen, opbouwen en onderhouden van effectieve, functionele, persoonlijke en zakelijke contacten. Dit met als achterliggend idee om kennis, informatie en contacten met elkaar te delen, te verbinden en elkaar wederzijds te kunnen raadplegen en inschakelen waar nodig. 

Netwerken is als een “UI-model”

Netwerken is gebaseerd op vertrouwen en berust op wederzijds respect. Netwerken komt dus van twee kanten. Je kunt netwerken zien als een “ui-model”; ieder netwerkgesprek met een goede ‘klik’, levert weer drie of vier nieuwe netwerkcontacten op. Een beetje zoals de verschillende laagjes van een ui, dus.

Dat betekent niet dat je altijd direct iets voor de ander hoeft te betekenen. Het gaat erom dat je bewust bezig bent met wat jij zelf de ander te bieden hebt. Wanneer je netwerkpartner vertrouwen in jou heeft, gunt hij of zij jou enkele nieuwe contacten. Het noemen van de naam van je netwerkpartner is dan vaak voldoende om uitgenodigd te worden voor een persoonlijk gesprek. En zo bouw je je netwerk verder uit.

Jouw netwerk

Iedereen kan wel een babbeltje maken met een ander. Maar succesvol netwerken houdt meer in. Netwerken is ook gewoon werken! Het opbouwen van een persoonlijk en professioneel netwerk kost tijd en energie.

Ook jij maakt al deel uit van verschillende netwerk schillen. Denk maar aan je binnenste schil: je persoonlijke en sociale netwerken zoals familie, vrienden en kennissen die je minder vaak ziet, mensen uit je verenigingsleven of vrienden van vrienden. Daarnaast heb je je professionele netwerk, bestaande uit je (ex-)collega’s of mensen die je via je werk hebt ontmoet tijdens bijvoorbeeld bijeenkomsten of trainingen, vakgenoten of oud-studiegenoten. 

Maar juist de buitenste schil van je netwerk, het ‘koude netwerk’ met contacten die je nog moet leggen, lijkt soms zo ver weg en lastig te benaderen. Er is dan ook niets mooier dan een kruiwagen te mogen krijgen, vanuit je al bestaande netwerk, naar voor jouw nieuwe contacten. 

Het duurt ongeveer zes maanden totdat je netwerk gericht hebt weten uit te breiden met voldoende netwerkcontacten, die voor jou van waarde kunnen zijn op persoonlijk en professioneel vlak met een behoorlijke zekerheid op werk.

Onderhouden en ui(t)breiden

Het uitbreiden en onderhouden van je netwerk vraagt een portie durf, doorzettingsvermogen, creativiteit, openheid, inlevingsvermogen en oprechte interesse en nieuwsgierigheid.

Omdat niet iedereen van nature deze skills bezit of voldoende weet in te zetten, en zo het ‘koude netwerk’ niet altijd verder weet uit te breiden en onderhouden, heeft WorkForce Holland een concept ontwikkeld waar ‘netwerk’ het belangrijkste ingrediënt is. En om jou als kandidaat bij WorkForce Holland laagdrempelig met nieuwe netwerkcontacten in contact te brengen en het “koude netwerken” alvast voor je te verwarmen, hebben wij het Whatunganetwerk. Het grootste inspiratienetwerk van Nederland, waar meer dan 2000 mensen bereid zijn tot het voeren van een netwerkgesprek als zij jou daarmee met je loopbaanvragen een stapje verder kunnen helpen. 

Het onderhouden van je netwerk betekent een blijvende interesse in de ander tonen. Daar hoort bij dat je gevolg geeft aan tips, informatie en adviezen die je ontvangt. Laat merken dat je deze waardeert, ook als je er zelf niets mee kan. Misschien kun je het doorspelen naar iemand anders. Niet ieder contact kan direct waardevol zijn, maar misschien wel op de langere termijn. Wees attent en laat ook iets van je horen wanneer je jouw netwerkrelatie niet nodig hebt.

Tips voor netwerken

  • Besteed zorg en aandacht aan je relaties. Wanneer de tijd komt dat jij je contacten nodig hebt, zullen zij er voor je zijn.
  • Netwerken is gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen. Ga zorgvuldig om met je relaties.
  • Netwerken is tweerichtingsverkeer. Sta er dus niet vreemd van te kijken wanneer mensen je later vragen om een wederdienst. Netwerken is geven en nemen.

Er gaat niets boven offline netwerken

De huidige coronaperiode heeft ons laten zien dat netwerken zeker ook online mogelijk is. Maar online netwerken zal nooit allemaal het offline netwerken vervangen. Er gaat niets boven een persoonlijke ontmoeting! Dus hou in deze bijzondere tijden van corona nog even het online netwerken vol en dan spreek je vast snel weer eens in levende lijve met je netwerkrelaties af om een keer koffie te gaan drinken!

Wederzijdse deuren openen

Ondanks dat het niet altijd direct wat oplevert, is je netwerk ontzettend waardevol! Netwerken is veel meer dan jezelf vermarkten en het afsteken van een elevator pitch als professional, met wat je allemaal wel niet kunt. Nee.. Netwerken draait om werkelijk contact tussen mensen, om het werkelijke verhaal van jou als mens! Juist als je in een netwerkgesprek die connectie weet te vinden ontstaat een duurzame, langdurige netwerkrelatie, die wederzijds deuren doet openen.

Met netwerken vergroot je kansen op een interessante baan of project enorm. 91% van onze kandidaten vindt dan ook via het netwerk binnen zes maanden een nieuwe werkplek. 

Bovendien blijkt uit onze praktijk dat mensen die via netwerken een baan vinden, aangeven dat hun nieuwe werkplek ook echt bij hen past. Dat blijkt wel uit het mooie werkgeluk cijfer dat mensen noemen

Laat je netwerk je loopbaan vormgeven!