Kun je invloed hebben op werkgeluk?


Inspirerende verhalen

Hoe zit het met mijn eigen werkgeluk en bij mensen om mij heen?


In ons vorige blog over werkgeluk hebben we een eerste indruk gegeven hoe we bij WorkForce Holland bezig gaan met jouw inzichten voor het vinden van (nieuw) werkgeluk.

Maar hoe zit het met mijn eigen werkgeluk en bij mensen om mij heen? 

Sinds we onze missie ‘Elke professional ervaart werkgeluk’ duidelijk hebben neergezet, merk ik dat ik mijzelf steeds vaker de vraag stel: wat is voor mij werkgeluk? En wat creëert dan precies het gevoel van werkgeluk? 

Als eerste komen mijn collega’s in m’n gedachten. We kunnen ontzettend hard en veel met elkaar lachen. Flauwe grappen maken, ongemakkelijke situaties schetsen en sterke verhalen vertellen; ze passeren regelmatig de grote witte werktafel waar we samen aan zitten. Maar hier kan net zo goed gesproken worden over het verliezen van een dierbare of er kan een pittige discussie gevoerd worden. We hebben een goede werkrelatie met elkaar die tegen een stootje kan. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor mijn werkzaamheden en krijg ik veel ruimte om deze zelf in te vullen. Dit zorgt ervoor dat ik met enige regelmaat een aantal nieuwe werkzaamheden krijg waar nieuwe uitdagingen in zitten. En als het lukt om deze in mijn ‘flow’ eigen te maken, dan hoef je mij niet te vragen of ik werkgelukkig ben: dat zie je gewoon aan mijn gezicht!

Maar hebben de mensen om mij heen een zelfde soort gevoel als zij aan hun werkgeluk denken? 

Ik ben op onderzoek uitgegaan en kreeg de volgende werkgeluk-gevoelens te horen: 

“Werkgeluk zit hem voor mij een paar woorden: samen, groeien, verbinding en energie.

Ik ben helemaal in mijn element als ik kan werken in een team waarin we samen met enthousiasme en vertrouwen bouwen aan succes. Van het leggen van nieuwe contacten voor een nieuwe opdracht, het leiden en uitvoeren van een project, tot het verbinden en/of stimuleren (adviseren) van mensen, waardoor ze boven zichzelf uitstijgen en kunnen groeien. Ik wil inhoudelijk worden uitgedaagd, verantwoordelijkheid kunnen nemen en krijgen. Daarnaast wil ik werkelijk iets bijdragen aan het succes van de onderneming. Het gevoel van successen behalen, hoe klein of hoe groot ook, stimuleren me en geven me een bak aan energie, waarin creativiteit, betrokkenheid en inzet accelereert. En daar hoort ‘gezien worden’ voor mij ook bij. Zoals een complimentje op zijn tijd, mijlpalen en successen vieren en opbouwende feedback.” 

Maar ook:

“Sinds ik bij mijn huidige werkgever werkzaam ben, ervaar ik voor het eerst werkgeluk. Er is een positief en vooral stimulerende werksfeer, waarbij collega’s met veel respect en oprechte interesse met elkaar omgaan. Mijn werkgever biedt veel kansen om mezelf te ontwikkelen en ik word uitgedaagd om professioneel verder te groeien. Het is een continu proces waarbij veel ruimte voor eigen inbreng is. Voor het eerst heb ik het gevoel dat ik mede regie heb over het werk en de organisatie. Daarnaast heeft mijn werkgever verschillende faciliteiten zeer goed geregeld, waardoor ik mij alleen maar hoef bezig te houden met het werk zelf.”

Zoals je kunt lezen zijn er overeenkomsten maar zeker ook verschillen. Dat is het mooie aan werkgeluk: iedereen ervaart het op een andere manier. Werkgeluk gaat om het ervaren van verbinding, positieve emoties, uitdaging, flow en betekenis. Dit zijn factoren waar we zelf invloed op kunnen uitoefenen.

Je kunt plezier opzoeken om meer voldoening te krijgen in je werk. Je kunt bewuste keuzes maken over waar je wil werken, wat voor werk je wilt doen en welke resultaten je wilt bereiken. 

We hebben deze factoren even op een rijtje gezet:

Factor 1: Het onderhouden van goede onderlinge relaties. De relaties met je collega’s spelen een belangrijke rol in het ervaren van werkgeluk. Als er wederzijds respect is tussen alle collega’s, ongeacht posities, is de motivatie om te werken groter. Positieve relaties worden gekenmerkt door emotionele draagkracht, veerkracht en openheid. 

Factor 2: Het creëren van voldoende uitdaging. De mogelijkheid hebben om het beste van jezelf te laten zien en steeds beter te worden. Uitgedaagd worden en de vrijheid krijgen om te experimenteren, maar natuurlijk wel mét goede begeleiding. Dit geeft je zelfvertrouwen en dit motiveert!

Factor 3: Betekenis. Het gevoel dat je werk een duidelijk doel dient en je betrokken bent bij het eindresultaat. Dit geeft je het gevoel dat je belangrijk bent binnen je organisatie. Jij kunt het verschil maken en je draagt bij aan een mooiere wereld. Werk dat als betekenisvol wordt ervaren, draagt bij aan positieve gevoelens. 

Factor 4: Positieve emoties. Om je goed te voelen heb je positieve emoties nodig, zoals tevredenheid, plezier, hoop en nieuwsgierigheid. Mensen die veel positieve emoties hebben, zijn ruimdenkender, maken makkelijker contact, zijn creatiever, kunnen beter met negatieve emoties omgaan, staan meer open voor nieuwe informatie en presteren beter. 

Factor 5: Flow. Het gevoel dat je helemaal opgaat in wat je doet. Je vergeet de tijd, vergeet jezelf, bent geconcentreerd en geïnspireerd en voelt je na afloop heel voldaan. Vaak wordt deze toestand als enorm prettig ervaren en daarmee is dit een belangrijke factor voor werkgeluk. Er zijn 3 dingen die helpen om ‘in flow’ te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Werkomstandigheden hebben daarnaast ook invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren.

Om terug te komen op de titel van deze blog: Kun je invloed hebben op werkgeluk? Ja, dat kan! Waarbij de ene factor meer van toepassing is dan de andere. Je kunt hier direct mee starten, ongeacht of je op dat moment een baan hebt of zoekende bent.

 

Heb jij al ontdekt welke factoren voor jouw werkgeluk zorgen?